Сергей Дмитриевич Станишев е български политик, министър-председател на България от 17 август 2005 до 27 юли

...
Сергей Дмитриевич Станишев е български политик, министър-председател на България от 17 август 2005 до 27 юли
Коментари Харесай

На днешния ден рожден ден има Сергей Станишев

Сергей Дмитриевич Станишев е български политик, министър-председател на България от 17 август 2005 до 27 юли 2009 г. и ръководител на Висшия съвет на Българската социалистическа партия. На 24 ноември 2011 година Станишев става краткотраен ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС), а на 29 септември 2012 година е определен за неин президент.

Произход, обучение и ранни години:

Сергей Станишев е роден на 5 май 1966 година в град Херсон, Украинска ССР, СССР.

 Син е на Димитър Станишев – по генезис българин от Грамадна, Кукушко, впоследствие секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за интернационалните връзки на Българска комунистическа партия, и на Дина Станишева, по-късно професор от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Има по-голям брат, роден през 1952 г. – архитект Георгий Станишев. Станишев (на руски: Сергей Дмитриевич Станишев) е жител на Съветския съюз по рождение.През 1996 година той придобива българско поданство, като се отхвърля от съветското, което е придобил след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Средното си обучение приключва в 35 СОУ „ Добри Войников “ в София. През 1989 година приключва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 година в същия университет пази дисертация за научна степен кандидат на науките на тематика „ Система на служебното покачване на висшите цивилен чинове в Русия и нейната еволюция във втората половина на XIX век “.

 През 1998 година специализира политически науки в Московската школа за политически проучвания, а в интервала 1999 – 2000 година – по интернационалните връзки в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки, където пази научно проучване на тематика „ Съвременната външна политика на Русия “.

През 1994 – 1995 година работи като журналист на свободна процедура.

Той е създател на над 50 изявления на външнополитическа тема в български и задгранични издания. Автор на „ Защото сме социалисти “.

През 1995 година е назначен за основен специалист в отдел „ Външна политика и интернационална активност “ на Висшия съвет (ВС) на Българската социалистическа партия. От 1996 до 2001 година е завеждащ отдела.

През май 2000 година е определен за член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия, през юни 2001 г. – за народен представител от 19-и Русенски многомандатен избирателен район (МИР), а през декември 2001 г. – за ръководител на Водоснабдителна система на БСП и на парламентарната група (ПГ) на „ Коалиция за България “ (КБ). Избран е за народен представител от 2-ри Бургаски МИР през юни 2005 година Председател на ПГ на КБ в XL НС до избирането му за министър председател.

Председател на ПГ на КБ в XLI и XLII Народно събрание.

През юли 2014 година афишира, че ще напусне лидерския пост, откакто го е заемал в продължение на 13 години.

Председател на Българска социалистическа партия до 27 юли 2014, когато на този пост е избран Михаил Миков.

Министър-председател на България[редактиране 

Избран за министър-председател на Република България в правителството на Коалиция за България, НДСВ и ДПС на 16 август 2005 година с гласовете на 168 народни представители, 67 са „ срещу “, а нито един народен представител не гласоподава „ въздържал се “. Официално встъпва в служба на 17 август 2005 година

На 1 януари 2007 година, по време на неговия мандат, Европейският съюз приема България за собствен член, откакто няколко предходни държавни управления приготвят участието на страната в тази конструкция. Забелязва се и забележителен растеж в стандарта на живот, с съвсем двойно повишаване на междинната работна заплата в България от 354 лв. (2006) до към 600 лв. (2009).

 За същия интервал минималната пенсия скача от 85 на 136 лв.. Тройната коалиция също по този начин вкарва най-ниския плосък данък в ЕС – 10%, с което се подтиква бизнес-активността. Правителството на Станишев също съумява да поддържа разноските за обучение към 4,3% от БВП, като повишаването им за интервала 2004 – 2007 година е от 1,65 до 2,2 милиарда лв.. Науката е подкрепена посредством закупуването на суперкомпютър, който към ноември 2009 година е 377-ият най-мощен в света и се употребява за медицински проучвания, сеизмологични и строителни калкулации.

На 23 юли 2008 година, Европейската комисия стопира междинните заплащания по фонд „ Пътища “ поради съмнения в спор на ползи и некадърност на управляващите за битка с корупцията. Опозицията отпред с ДСБ, СДС и ГЕРБ стартира подписка за оставка на държавното управление,на която са събрани над 1 милион подписа, но подписката е призната несериозно от министър-председателя Станишев с думите: „ Здравейте, циркаджии “. Според Станишев подписката е фалшифицирана, защото се повтарят имена и подписи.

В края на 2008 година и началото на 2009 страната е обхваната от всеобщи митинги, и безредици на жителите! На митинг, излизат и учителите. Пред Народното събрание, и в други градове на страната, се стигат до конфликти м-у жители и полиция, макар продължаващите с месеци митинги, и обсада на Народното събрание кабинета Станишев по този начин и не подава оставка[

Непоследователното ръководство на кабинета на Станишев и изтичащата информация за корупция във властта водят до тежка загуба за Българска социалистическа партия на парламентарните избори през 2009 г. и тя минава в съпротива. Министри от следващия кабинет на Бойко Борисов предават на прокуратурата редица данни за корист с държавни и европейски средства на министри от кабинета на Станишев. Част от сигналите стигат до каузи в съда, само че по този начин и не са открити задоволително доказателства за неоправдателни присъди. Въпреки тежката загуба на изборите и последвалите партийни кавги Станишев отхвърля да подаде оставка и остава отпред на Българска социалистическа партия.

Депутат в българския и Европейския парламент:

След изборите през 2009 година Станишев става народен представител в XLI национално заседание.

На изборите за Европейски парламент през 2014 е определен за евродепутат и през юни 2014 напуща като народен представител Народното събрание, с цел да заеме място в Европарламента.

Президент на ПЕС:

Между 2002 и 2009 е член на председателството на Партията на европейските социалисти (ПЕС). След като предходният лидер Паул Нюруп Расмусен се отдръпва по здравословни аргументи през ноември 2011, е определен за краткотраен ръководител. На 29 септември 2012 година Станишев е определен за президент на ПЕС и е избран отново на поста през 2015 г.[

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР